Pokud jste někdy přemýšlely, proč vaše pleť vypadá unaveně, ztrácí pružnost nebo se vám tvoří jemné vrásky dříve, než by měly – možná bude odpověď sladší, než by se vám líbilo. Ano, řeč je o cukru a bílé mouce. Tyto dvě složky, které jsou základními stavebními kameny moderního stravování, hrají v našem těle daleko významnější roli, než by se na první pohled zdálo – a jejich vliv na pokožku je zásadní.
"Cukr je sladký klam – dává energii, ale bere krásu."
Henry Grossmann
Někde jsem kdysi četl nebo slyšel, že cukr by se měl prodávat v lékárně – a ono na tom opravdu něco je. V minulosti se homole cukru skutečně prodávaly v apatikách jako vzácná a drahá komodita. Dnešní doba však udělala z cukru naprosto běžnou surovinu, která je všude, neustále a pro každého dostupná. A proč? Protože se ví, že cukr v těle podporuje vznik zánětů a plísní. Nevidíme to hned. Je to jako plíživá mlha, která jednoho dne zahalí celé tělo – a my pak neřešíme příčinu, ale jen důsledky.
A upřímně – kdo by se chtěl vzdát velmi dobrých příjmů z toho, že je populace nemocná a stále dokola navštěvuje lékaře? Jenže místo aby lékař hledal zdroj požáru, často jen hasí požár samotný – a ten se brzy objeví jinde. I proto říkám: cukr není můj nepřítel, ale dnes už ho umím ovládat.
Cukr pro mě býval naprosto běžnou součástí každého dne. Už od dětství jsem si nedokázal představit snídani bez bábovky, oběd bez koláče a večer bez buchtiček se šodó. Energie? Tu jsem si uměl dodat jedině přes sladké. Až mnohem později jsem si začal všímat, že se mi pořád dokola tvoří pupínky, pálí mě žáha a necítím se dobře. Jenže v té době jsem ještě netušil, jak moc to souvisí s tím, co jím.
Začal jsem se zajímat, co se vlastně v těle děje, když přijímáme cukr a bílou mouku. A pravda nebyla příjemná. Pochopil jsem, že glykace a inzulinové výkyvy nejsou jen odborné pojmy, ale reálné procesy, které ničily nejen můj kolagen, ale i moji pohodu.
Přiznávám – pro mě byl cukr jako droga. Když jsem zhřešil, projevil se každý prohřešek okamžitě: pleť se zhoršila. A znáte to – něco vyčistit je vždycky těžší než to umazat. A přesně tak to funguje i v těle. Trvalo měsíce, než se vše začalo dávat do pořádku, a pak stačil jeden týden „na sladkém“ a byl jsem zpátky na začátku.
Moje rada? Pokud máš problémy s pletí, začni u svých střev. Dnes už se to říká všude – střeva jsou druhý mozek a naše tělo k nám promlouvá. Jen mu musíme chtít naslouchat.
Samozřejmě, není třeba být fanatik. I tělo cukr potřebuje – ale ne v přehnaném množství. Je to levný a rychlý zdroj energie, ale právě jeho dostupnost nás mnohdy svádí. Mně osobně pomohlo, že jsem si řekl, že až mi bude padesát, nechci vypadat na šedesát pět. A to byl zlom. Protože cukr – a stejně tak bílá mouka – neprospívají našim střevům, kolagenu, elastinu, ani buňkám obecně.
Začněme u glykace – jednoho z klíčových mechanismů, který spojuje konzumaci cukru s poškozením pleti. Glykace je proces, při kterém se molekuly cukru vážou na bílkoviny (např. kolagen nebo elastin) bez účasti enzymů. Výsledkem jsou tzv. AGEs (pokročilé produkty glykace), které narušují strukturu a funkci těchto důležitých proteinů. Kolagen ztrácí pevnost, elastin pružnost – a my ztrácíme mladistvý vzhled.
Navíc glykace urychluje stárnutí tím, že vytváří zánětlivé prostředí. Chronický zánět je tichým ničitelem – oslabuje obranyschopnost pleti, zhoršuje hojení, podporuje akné a zvyšuje oxidační stres, který poškozuje buňky v hlubších vrstvách kůže.
Oxidační stres vzniká, když v těle převládají volné radikály nad antioxidanty. Volné radikály jsou nestabilní molekuly, které poškozují buněčné membrány, DNA a proteiny. V důsledku toho pleť ztrácí jas, objevují se vrásky a její regenerace je pomalejší.
Cukr přispívá ke vzniku oxidačního stresu dvěma cestami: jednak přímo (přeměnou fruktózy v játrech), jednak nepřímo skrze glykaci. A právě v kombinaci s rafinovanou moukou, která se v těle rychle mění na glukózu, vytváří výbušný koktejl.
Fibroblasty jsou buňky zodpovědné za tvorbu kolagenu a elastinu. Když je prostředí v těle překyselené a plné zánětlivých látek, fibroblasty zpomalí svou činnost – nebo přejdou do tzv. senescentního (spícího) režimu. To znamená jediné: méně kolagenu, slabší regenerace, ochablá pleť.
Kromě toho AGEs přímo ničí strukturu mezibuněčné hmoty, ve které fibroblasty fungují. Pokud si představíte pleť jako pružnou síť, cukr tu síť narušuje a ničí její napětí.
Naše střeva nejsou jen trávicí trubice – jsou domovem bilionů bakterií, které ovlivňují imunitu, náladu i vzhled pleti. Pokud jíme nadbytek cukru a bílé mouky, dochází k přemnožení kvasinek a špatných bakterií, zatímco ty prospěšné mizí.
Tento stav (tzv. dysbióza) narušuje střevní stěnu, což umožňuje únik toxických látek do krve – a to vyvolává záněty v celém těle, včetně pokožky. Vznikají tak ekzémy, rosacea, akné nebo periorální dermatitida.
Řekněme si to upřímně – kdo z nás už někdy neslyšel, že bychom měli jíst více zeleniny než ovoce? Všichni. I já. Ale málokdy se mluví o tom, proč to tak vlastně je.
Zelenina není jen zdrojem vlákniny. Je hlavně zásadotvorná – pomáhá v těle vyrovnávat pH. Naproti tomu cukr, bílá mouka a většina průmyslově zpracovaných potravin, a pozor, tím je i "obyčejný" rohlík, naše tělo překyselují. A co vám lékař často neřekne? Že všem nemocem se nejlépe daří právě v kyselém prostředí – a to se týká i pleti.
Když pH těla není vyrovnané, začne si tělo brát zásadité látky z vlastních zásob – vápník, hořčík, draslík a další minerály. Jenže ty jsou důležité pro kosti, vlasy, pleť i všechny životní funkce. Výsledkem je rozvrácená rovnováha, oslabení orgánů a tělesné systémy začnou strádat. Přetížené žlázy s vnitřní sekrecí, oslabené detoxikační schopnosti, problémy s trávením i s pletí.
Tělo pak postupně „bere“ ze všech rezerv, dokud nepřijde signál – bolest, únava, problémy s kostmi, zhoršení pleti, lámavé vlasy. A do toho přidáme slazené nápoje, limonády, kávy bez vody, a výsledkem je dehydratované tělo, které špatně vyplavuje toxiny. Vzniká zátěž nejen pro pleť, ale pro celý organismus. U dětí pak sledujeme hyperaktivitu, u dospělých chronickou únavu.
Já sám jsem si toto všechno uvědomil a začal se ptát: co můžu změnit? Naslouchal jsem zkušenějším kolegům, změnil jsem jídelníček a podpořil tělo kvalitními doplňky stravy – takovými, které dodají tělu potřebné látky pro regeneraci a pomáhají odplavit volné radikály.
A protože voda je základ – v roce 2009 jsem si pořídil špičkový filtrační systém, který umí z vody odstranit to, co do těla nepatří, a zároveň ponechá to důležité. Hydratace je pro pleť a zdraví úplný základ.
1. Omezte cukry a bílé pečivo
Začněte tím, že si zapisujete, kolik cukru denně sníte. Nahraďte bílé pečivo kváskovým, omezte koláče, sušenky, těstoviny. Zaměřte se na celozrnné varianty.
2. Podpořte mikrobiom
Zařaďte fermentované potraviny: kefír, kysané zelí, kimchi, tempeh. Pokud ale nemáte rádi chuť kefíru nebo kvašené zeleniny, nebo nemáte čas si je doma připravovat, nezoufejte. Průmyslově zpracované alternativy totiž často nejsou kvalitní základ pro zdraví, a proto je dobré pomoci tělu kvalitními suplementy. Já osobně jsem začal užívat prebiotika, která jsou postavena na více než 3000 studiích a desetiletích výzkumu. Obsahují mimo jiné i dva důležité vitaminy skupiny B, které přispívají k normální funkci imunity a zdraví střevní mikroflóry. Jsou to také takzvané „vitaminy štěstí“, protože pomáhají udržovat dobrou a pozitivní náladu. Pomáhají obnovit rovnováhu střevních bakterií.
3. Jezte antioxidanty
Jak jsem již předeslal, je důležité konzumovat vše čerstvé a výživově správné. Jenže kde dnes koupit potraviny, které by nebyly přepravované v chlaďácích, trhané nedozrálé a výživově nedostatečné? Proto je vhodné tělu pomáhat kvalitními suplementy. Antioxidanty jsou důležité v tom, že pomáhají tělu lapat volné radikály – a co tyto radikály v těle způsobují, jsme si vysvětlili v předchozím článku. Bobuloviny, zelený čaj, kurkuma, špenát, olivový olej – všechny tyto potraviny pomáhají chránit buňky před poškozením.
4. Hydratace – moje alfa a omega
Hydratace je téma, které budu opakovat stále. Nestačí jen pít – je důležité pít opravdu čistou vodu. Ne slazené nápoje, ne limonády, ani čaje – i když je zelený čaj považován za zdravý, i ten má svá negativa. Balená voda v plastových lahvích také není výhra. Pokud nemáte doma drahý systém na filtraci vody, skvělý začátek je alespoň kvalitní filtrační konvice.
Pamatujte, že chlor, který se běžně vyskytuje v kohoutkové vodě, blokuje vstřebávání vitamínů v těle. A pokud tělo nemá z čeho čerpat živiny, není schopné regenerace ani správné funkce – a to se opět projeví na pleti.
Používejte také kosmetiku s obsahem vitaminu C, biofytonutrientů získaných z BIOroslin pěstovaných na certifikovaných farmách. Vyhněte se agresivní péči.
5. Buďte k sobě laskavé
Cukr není váš nepřítel – je to návyk. Není třeba vše změnit přes noc. Důležitý je každý malý krok – jako i já jsem začal pozvolna a dokázal to. A vy to dokážete také. Malými krůčky můžete udělat ve svém životě velké divy.
Protože laskavost k sobě má hlubší smysl – je to vlastně skrytý výraz lásky k sobě samé. Buďme tedy k sobě laskavé a tělo nám to vrátí tím, že budeme vypadat mladší, svěžejší a zdravější. Navíc budeme laskavější i k ostatním, protože nebudeme podráždění – v čistém těle totiž sídlí i čistá duše a skvělá nálada.
Mějte se proto rády a dopřejte si každý den jen to nejlepší. Nemusí to být nejdražší – důležitá je kvalita, ne kvantita. A to je základ.. Není třeba vše změnit přes noc. Důležitý je každý malý krok.
6. A pak už stačí jen malý krok...
...k dokonale vypadající pleti – tím, že si každý den, dvakrát denně, dopřejeme péči, kterou si zasloužíme. A když k tomu přidáme kvalitní kosmetické produkty, které nejsou základem, ale tou třešničkou na dortu, naše krása zazáří do celého světa.
Protože když se cítíme skvěle, vypadáme skvěle. A když vypadáme skvěle, máme zdravé sebevědomí – a s tím jde všechno v životě lépe. Vztahy, práce, přátelství… to všechno se odráží v tom, jaký máme den, týden, měsíc, rok – a nakonec i celou budoucnost.
"Láska k sobě je základem všeho – bez ní nezazáříme ani navenek, ani uvnitř."
Henry Grossmann
Dopřejte svému tělu i pleti to nejlepší – každý den. Osobně už více než 30 let používám ověřené doplňky stravy a kosmetické přípravky, které skutečně fungují. Nikdo, kdo mě potká, mi nehádá padesátku – a věřím, že stejný rozdíl můžete pocítit i vy.
Pokud chcete poradit, jak se o pleť efektivně starat, co pomáhá při akné nebo růžovce, nebo jak se denně cítit lépe a vypadat mladší, napište mi. Rád se s vámi podělím o vlastní zkušenosti a o to, co funguje mně a mým klientkám – nejen na povrchu, ale i uvnitř. Pokud vás zajímá, jak výživovými doplňky chránit kolagen a zpomalit stárnutí pleti, sledujte můj blog – pravidelně sdílím tipy, které pomáhají ženám v každém věku zářit.
Mějte se krásně, s láskou ke své pleti, tělu i duši.
Dejte si čas, dopřejte si péči – a hlavně na sebe buďte hodné. Vaše tělo vás poslouchá. A když ho začnete opravdu vnímat, odmění se vám víc, než čekáte.
HenryVáš průvodce za krásnou pletí